Încredere.

 

De multe ori m-am întrebat la ce se referă de fapt încrederea? De ce în unele persoane ai, iar în altele nu?

Oare e o problemă cu propria persoană?

Am auzit și varianta- ai încredere în restul după ce ai încredere în tine.

În acel moment îmi era neclar.

Apoi, la un moment dat, când n-am mai stat să mă mai gândesc la acest aspect am realizat că de fapt încrederea în tine se referă la încrederea în ceea ce simți referitor la o persoană anume, la încrederea în propria ta intuiție.

Odată ce ai încredere în intuiția ta, acea voce șoptită din interiorul tău,  vei știi în cine să ai încredere și în cine nu.

Și vei înțelege că e perfect normal ca în unele persoane să ai încredere, iar în altele nu.

Și încă un mic detaliu…

Încrederea într-o anumită persoană poate oscila de la o perioadă la alta. De ce?

Datorită schimbării.

Schimbarea e o constantă.

Persoanele se schimbă. Uneori în bine, alteori în rău, dar se schimbă

🙂

7 comments on “Încredere.

 1. Mitrut says:

  Intrebari pentru mine:

  1. Cum stim ca intuitia e un mecanism “de incredere”?
  2. Ce este intuitia?
  3. Care sunt limitele intuitiei?
  4. Cum exersezi intuitia in asa fel incat sa fie un instrument pe care sa te poti baza?
  5. Ce inseamna incredere in sine?
  6. Poti functiona fara incredere in ceilalti?

  zi fumoasa!
  DM

  Liked by 1 person

  • Bună. În primul rând mulțumesc pentru întrebari iar acum să pornim la treabă
   1. Prin doua metode – cu ajutorul creierului, pe măsură ce treci prin diverse experiențe, îți pui întrebări, faci analogii, unești punctele cum s-ar spune. Apoi , simți- în fiecare din noi e ceva care ne ghideaza. Trebuie doar sa-i dăm voie să se facă auzită.
   2. Intuiția este acea voce din interiorul nostru care îți dă o stare cum că ar fi bine să faci un lucru sau nu, sau că persoana x e ok sau nu. Nu aparține mintii ci sufletului. De multe ori nu ascultăm de ea pentru că intervine mintea spunându-ne ‘exagerezi! ‘ ( nu spune chiar așa dar intervin raționalizări). Cu cât te dezvolți mai mult și ești orientat spre propria persoană, spre regăsirea ta cu atât o vei auzi mai bine 🙂 Yoga, meditația sunt instrumente care te pot ajuta. Dar cu siguranță că sunt mai multe căi de a ajunge acolo. Eu îți zic ce a funcționat pentru mine.
   3. Noi suntem acele limite. Noi le impunem. Odată ce-ți dai voie să-ți extinzi limitele vei realiza că intuiția e infinită pentru că noi ca ființe suntem infinite ( suntem mai mult decât corpul fizic)
   4. Prin meditație, yoga, dar și comunicare zilnică cu mine în scris ( ca recomandare – un jurnal fie in format electronic, fie clasic…cum îți este ție mai ușor. În primul rând caută să descoperi ce te apropie de tine, ce te ajută să te cunoști mai bine. E diferit de la o persoană la alta. Scrie pe o foaie de hârtie/ scrie într-un document word în funcție de cum îți este mai la îndemână o listă cu ce te ajută pe tine să te cunoști, cu lucrurile care te fac pe tine să te simți bine, cu lucrurile care te apropie de propria persoană. Consider că o să te ajute.
   5.Încrederea în sine înseamnă sa știi că poți face x lucru, că poți să te descurci într-o situație dată, ca știi cine ești și de ce ești capabil și crede-mă: fiecare om de pe planeta asta e capabil de lucruri marețe! Încrederea in sine se leagă și de depășirea limitelor, cu ieșirea din zona de confort prin a face lucruri pe care ai vrea să le faci dar de care te temi ( e doar în mintea ta) că le-ai putea face.
   6.Poți funcționa . Atâta timp cât ești în viață se poate orice. Dar calitatea relatiilor cu ceilalți nu este la fel de mare. Și încă un lucru- nu este necesar să ai încredere în toată planeta. Contează să ai în jurul tău persoanele potrivite și când le vei avea, acestea cu siguranță îți vor inspira încredere.

   Liked by 1 person

   • Mitrut says:

    Multumesc pentru raspunsuri.

    Spui ca intuitia devine de incredere daca o verificam cu ratiunea. Dar te intreb cum cunoaste ratiunea? Ratiunea aplica peste perceptia din timpul prezent o harta virtuala din reprezentari mai vechi. Apoi opereaza analiza sinteza, identificare si eroare… si cam asta e toata cunoasterea rationala.

    Apoi stim ca e de incredere pentru ca e o voce care vine din suflet. Dardaca folosesc abordarea stiintei spirituale si spun ca sufletul e spatiul nostru interior unde vietuiesc toate pornirile nestatornice, trecatoare si tumultoase ale gandului si emotiei, o sa realizez usor, ca intuitia nu vine de acolo si ca, spatiul sufletescului, unde umbra mea si lumina mea au zilnic meciuri de suprematie nu poate fi sursa a intuitiei.

    Observand cu atentie comportamentul uman, am realizat ca oamenii se multumesc sa foloseasca in scop predictiv functia asta misterioasa, mult prea superficial, si ca nimeni nu isi pune intrebari de profunzime. Din ce parte din mine vine, cat e de exacta intuitia. Folosita asa, acum, intuitia e un instrument nerafinat de explorare a realitatii. Si e la indemana unei sume uriase de erori. Pentru ca ne lipseste constienta si antrenamentul.

    Sursa a ce numim intuitie e in alta parte din noi. Si semnalele intuitive apar in viata noastra, iar noi le folosim atavic, tocmai ca ingerul nostru pazitor sa isi faca simtita prezenta si sa ne spuna ca trebuie sa desavarsim aceasta abilitate latenta.

    Jurnalul… ce ar trebui el sa consemneze ca sa devina un maestru de lucru? Meditatia si yoga? Sporesc senzitivitatea acestei abilitati, dar nu ne arata cine si ce este ea. Nu ne arata ce piesa din puzzle-ul uman interior este si unde trebuie sa o asezam.

    Mai exploram? 🙂

    Zi minunata sa ai.
    DM

    Liked by 1 person

 2. Cel mai armonios e să reușim să îmbinăm spiritualul cu rațiunea. Să simți cât din una cât din alta. E o jonglare din punctul meu de vedere. Dar lucrurile astea se petrec în timp.
  Legat de jurnal- contează dacă pentru tine este un instrument util. Nu pentru toti este. Ce poți consemna… experiențele tale de-a lungul zilei. Astfel te observi…vezi lucrurile altfel…iesi putin din situații și le poți vedea și înțelege mai bine. Meditația și yoga nu ne arată cine este dar ne evaporă ‘ceața’ din drum ca să putem găsi mai ușor răspunsul. Iar răspunsul e în noi.
  Toate instrumentele de care dispunem doar ne ajută să pașim mai mult spre noi dar răspunsul e de datoria noastră sa-l găsim. Nu face niciunul treaba în locul nostru. Niciunul dintre nu-ți dă răspunsul de-a gata. Doar te ajută să mai faci un pas și încă unul și tot așa.
  Sper că îți este util răspunsul.
  Și desigur explorăm în continuare…toată viața avem de explorat. Și e frumos că este așa.
  🙂

  Liked by 1 person

  • danutmitrut says:

   Crezi ca e de ajutor separarea rational/ spiritual?
   DM

   Liked by 1 person

   • Nu.
    Suntem un tot. Deci o funcționare armonioasă rezultă dintr-o îmbinare.

    Like

   • danutmitrut says:

    Aici m-ai confuzat un pic, marturisesc. 😊

    Daca rationalul nu e separat de spirit, atunci nu exista doua parti pe care sa le imbini. Separarea rationalului de spirit a fost un impuls ahrimanic si a produs materialismul, stiinta de azi si ateismul.

    In cautarile mele am intalnit foarte putini oameni care sa stie din experienta personala cum se integreaza rationalul in spirit, semn ca inca exista o doza de neconstienta sau insuficienta maturizare in directia asta. Datorita new agismelor, termenii cu care lucram si semnificstia lor ne dau mult de furca…

    E de explorat aici 😊
    DM

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s